Turbaanien kasvuryhmä


Koska monen uuden arrastajan joukossa on varmaan niitä jotka eivät vielä tiedä mistä joukolle kynsilaukka-lajikkeita on annettu moinen nimi niin kerrottakoot se heti. Turbaanien (Turbans) nimitys on osuva. Se tulee siitä että tämän kasvuryhmän kukinto muistuttaa kasvuvaiheessaan ja kypsyessään muodoltaan turbaania eli itämaista päähinettä.

Turbaanit ovat enemmänkin fenotyyppinen kuin genotyyppinen joukkio. Aitojen Turbaanien kasvutapa on helppo kuvata ja tunnistaa. Lehtiä on maksimissaan kuusi, joskus jopa seitsemän ja kukkavarren vielä kuoressa oleva rypäs muistuttaa Turbaani-huiveloa. Lehtien kärjet ampuvat aina ylöspäin kun kasvi on vielä nuori. Nuori Turbaani on varsin helppo tunnistaa jo varhaisessa kasvuvaiheessaan. Seuraava kuva on tästä hyvä esimerkki.





Aitojen Turbaanien lisäksi on olemassa kaksi kynsilaukka-tyyppiä jotka on pakko sijoittaa Turbaanien joukkoon koska niitä ei voi sijoittaa muuallekaan.

Turbaanien kasvutapa alkuvaiheessaan on liljamainen. Turbaani on selvästi aikaisempi sprouttaaja kuin muut kasvuryhmät, ja jopa Suomen oloissa jotkut lajikkeet tuleentuvat heti juhannuksen jälkeen kohtaisen lämpiminä kesinä. Turbaaneihin kuuluu kolme kasvutyyppiä. Eri asia onkin sitten voidaanko ns. artisokka-muuntujat luokitella vale-turbaaneiksi vai pitääkö puhua vain kahdesta eri kasvutavasta. Turbaanien kasvutavasta Suomessa saadut kokemukset antavat paljon lisävaloa joihinkin kysymyksiin. Ron L. Engelandin otaksuma ”Turbaani-hypoteesi” pitää paikkansa. Kokonaisuudessaan luokittelusta Pehmytniska/kovaniska pitäisi luopua ja puhua pelkästää yhdestä kasvista jolla useita kasvuryhmiä (Geneettiset suurtyypit).

Kommentit

Suositut tekstit