Lasikkaiden kasvuryhmä



Lasikkaat (Glazed Purple Stripes) on lajikemäärältään pieni kasvuryhmä. Aikaisemmin siitä on käytetty nimitystä lasipurppura ja itse Engeland luokitteli sen läheiseksi ryhmäksi raitisten ja marmoriinien kanssa. Engeland käytti siitä nimitystä Glazed Purple Stripes. Nimitys viittaa kynsien pinnan kiiltoon mutta se on vain yksi ryhmän tunnuspiirteistä. Kloonit ovat samanlaisia kuin raitisilla ja kiehkura tekee usein jopa kaksi kierrosta. 

Ontto ja toispuolinen kupoli raapin kukkavarren ympärillä on morfeemi josta lasikkaat tunnistaa yhtään kuorta poistamatta. Dna-tutkimus on osoittanut, että lasikkaat ovat Aasialaisten alaryhmä. Engeland luokitteli lasikkaat kuitenkin hyvin samankaltaisiksi kuin raitiset ja marmoriinit. Hyväntahtoisesti voidaan puhua "Engelandin erehdyksestä." Engelandilta jäi huomaamatta muutama asia jotka on syytä kirjata tähän:
 
I Kuoren rakenteen suhteen lasikkaat muistuttavat aasialaisia. Molemmille on ominaista ohuus ja hauraus.
II Varren kasvutapa on erilainen kuin raitisilla ja marmoriineilla.
III Varsi muistuttaa aasialaisen vartta ja vihermassaltaan on yhtä lailla vähäinen.
IV Kuivatun lasikkaan kuoren väri on aivan erilainen kuin raitisilla ja marmoriineilla.

Lasikkaat tuleentuvat aikaisin ja taitava viljelijä saa ne jakeluun heinä-elokuun vaihteessa eteläisimmässä Suomessa. Lasikkaat ovat Turbaanien ja Artisten ohella elo-syyskuun kynsilaukkoja. Aikaisin Suomen oloissa tuleentuva lasikas on Early Purple. Se on myös grammantuottajien ylivoimainen ykkönen mitä tulee raapin painon ja kasvin maanpäällisen vihermassan suhteeseen. Early Purple on myös sopiva lajike aikaisen tuoretavaran, viherkynsilaukan tuottamiseen.

Lasikkaat ovat oikein kuivattuina hieno yhdistelmä makeutta, vihanneksillisia sävyjä ja polttavuutta.

Muita tunnettuja lasikkaita ovat Red Rezan, Vekan/Unikat , Purple Glazer, ja Siberian Glazer. Uusi Suomessa mutaation kautta  syntynyt lajike on Sandys Glazer (Otsikkokuvassa). Alla oleva kuva antaa viitteeen siitä mitä "grammantuottaja" oikein tarkoittaa.








Kommentit

Suositut tekstit