Marmoriinien kasvuryhmä


Marmoriinit (Marbled Purple Stripes)
ovat saaneet nimensä ensisijaisesti päällimmäisten kuorten marmorikuvioinnista. Taksonomisesti marmoriinit ovat lähellä raitisia. Raapin pakkaustavan ja muodon suhteen ne kuitenkin eroavat toisistaan huomattavasti. Tosin jotkut marmoriinilajikkeet muistuttavat kynsien pakkaustavaltaan enemmän raitisia kuin useimmat marmoriinit. Marmoriineissa on yleensä 8-11 lehteä ja kasvutapa on rotevampi kuin raitisilla. Kukkavarren kiehkura ei tee täyttä kierrosta. Kloonit ovat huomattavasti suurempia kuin raitisilla, parhaim-millaan joillain lajikkeilla 7-8mm. Marmoriinit tuleentuvat aiemmin kuin raitiset.
 

Marmoriinit ovat ehkä sopeutuvaisin ja ainakin kasvuvarmin valkosipuliryhmä. Useimpien ryhmän lajikkeiden alkukoti on Venäjällä ja Siperiassa. Lajikeryhmän joukkoon kuuluva siperialainen tai ns. tavallinen siperialainen on lajike, joka kasvaa varmuudella niinkin pohjoisessa kuin Alaskan Fairbanks/Suomen Meri-Lappi, eikä kyse ole pelkästään pohjoisesta ulottuvuudesta. Lajiketta voidaan varmuudella kasvattaa perinteisellä pohjoisella viininviljelyvyöhykkeellä. Sama pätee myös eteläisenä peilikuvana: marmoriineja kasvaa Chilen eteläosissa ja Tasmaniassa. 

Marmoriinit pitävät voimakkaasta humuspitoisesta kasvualustasta. Ryhmän lajikkeet tuottavat kauniita ja tasakokoisia raapeja. Kasvin vihermassan ja raapin tuottosuhde ei ole sama kuin lasikkailla, mutta tuotantopanokseen nähden marmoriineja kannattaa kasvattaa enemmänkin kuin suuria raapeja tuottavia rokaleita. 

Marmoriineja voi käyttää monella tavalla ruuanlaitossa. Oikein kuivattuna se säilyy pitkälle kevääseen, aivan kesän kynnykselle. Joissakin lajikkeissa on huomattavan korkea allisiinipitoisuus, lähes posliinien luokkaa. Se on oiva valkosipulityyppi raakapuristeena käytettäväksi. Se on myös ihanteellinen soteeraukseen. Siperia-laisessa ruokakulttuurissa valkosipuli on enemmänkin mauste, yksi muiden joukossa. Tunnettuja marmoriineja ovat Siperialainen, Metechi ja Bogatyr. Tsekinmaalla paljon viljelty lajike Havran ei ole niin tunnettu amerikoissa. Joskus tuntuu siltä, että tsekit eivät ymmärrä millainen aarre ja kansallisomaisuus Havran on. Marmoriinien joukossa se on maultaan vivahteikkain. Oikein kuivattuna voidaan sanoa että se kuuluu maailman kynsilaukkojen top 5-lajikkeisiin. Havran on sama lajike kuin venäläinen Petrovski ja Suomessa tunnettu Hummuli. Marmoriinit ovat jääneet Suomessa isokokoisten rokaleiden varjoon, mutta joka kokeilee tosimielellä marmoriineja, löytää niistä elinikäisen ja uskollisen tuttavuuden.





Kommentit

Suositut tekstit