Kreolien kasvuryhmä



Kreolit (Creoles)
ovat osoittaneet menestyvänsä Suomenkin oloissa, ja tällä hetkellä parhaiten kasvavia kreoleja ovat Rosso di Sulmona, Burgundi ja Morado. Jos joku aloittaa projektin aivan alusta, varautukoot neljään kasvukiertoon ja miettikööt mitä kärsivällisyyden syvin olemus tarkoittaa. Suomessakin kaupan aina silloin tällöin oleva Morado voi kasvaa ensimmäisenä vuonna verraten hyvin mutta sen jälkeen raapien koko pienenee. Kolmatta kasvukiertoa aloitettaessa on vain laitettava maahan parhaimpien raapien suurimmat kynnet.

Kreolin tunnistaa vaatimattomasta ja vain 90 astetta kiehkuroivasta kukkavarresta. Se muistuttaa tietäjänsauvaa. Kreolit tulisi istuttaa kaikkein valoisimmalle ja kuumimmalle kasvupaikalle. Kreolit viihtyvät jostain syystä terassimaisilla paikoilla ja lämpösumman kasvua voi kyllä edesauttaa.

Mikään grammantuottaja kreoli ei oloissamme ole. Kreolien pakkaustapa on todella tiukka ja avaaminen vaatii joskus hieman suurempaa kärsivällisyyttä. Maku on jotensakin aristokraattinen, hyvin hienostunut ja vivahteikas. Esimerkiksi lajikkeen Burgundy mausta voi löytää yrttisyyttä ja mieleen tulee jopa vienoinen Carmolis-öljyn sävy.

Kreoli on lajikeryhmän nimenä Engelandin järjestelmässä. Amerikoissa kreoli viittaa tietenkin etelään ja espanjalaisen maailmanpiirin kynsilaukka-maailmaan. Jos Suomessa haluaa kasvattaa kreoleja kannattaa hankkia lisäysmateriaali kokeneelta ja luotettavalta kasvattajalta.



Kommentit

Suositut tekstit