Artisten kasvuryhmä


Artisten (Artichokes) kasvuryhmän lajikkeiden viljelyvolyymi on maailman suurin. Artiset menestyvät pääsääntöisesti hyvin Suomen oloissa ja jotkut lajikkeet sopivat hyvin kevätistutukseenkin. "Artichoke" oli Engelandin vakiinnuttama nimi tälle kasvuryhmälle ja se juontaa kuoritun raapin ulkonäöstä, joka ulkokynsineen muistuttaa latva-artisokkaa. Artinen ei tee varsinaista kukkavartta mutta jotkut artisokat voivat muuttua kovavartisiksi. Jotkut lajikkeet tekevät usein varsiklooneja. Yleensä artis-lajikkeen kotouttaminen Suomen oloihin voi viedä useammankin vuoden.


Engeland epäili, että jotkut artisten lajikkeet voivat pohjoisissa olosuhteissa ottaa Turbaanien kasvumoodin. Tämä pitää paikkansa. De Re Allii Sativin koeviljelmällä on todettu kaksikin turbaani-moodiin johtanutta muutosketjua artisten Messidor ja Thermidrome suhteen

Kynsilaukan maailma — De Re Allii Sativi käyttää kasvuryhmästä nimitystä Artiset. Tällä halutaan välttää ns. artisokka-hämmenystä joka liittyy toiseen kasviin eli latva-artisokkaan. Samalla tehdään kunniaa suomen kielen elastisuudelle ja samalla luodaan myös tarpeellinen ja ilmeikäs uudissana. Nuoressa kasvuvaiheessaan artisten kasvuryhmän edustajat ovat kauniita ja taiteellisen näköisiä eli varsin "artistisia." Suomen oloihin mukautuneet artiset tuottavat myös väritykseltään kauniita raapeja ja joidenkin lajikkeiden värityksestä voi löytää jopa kauniin oranssin sävyjä. Huolella kuivatun artis-raapin, vaikkapa  tsekinmaalaisen Stephanin kuoresta löytää ehkäpä kaikista kauneimman ja laajimman värikirjon kynsilaukkojen maailmassa. Artisia koskevan erityisartikkelin voi lukea tästä linkistä.




Kommentit

Suositut tekstit